
មន្ត្រីគម្រោងពង្រឹងសហគ្រាសខ្នាតតូចបំផុត ខ្នាតតូច និងមធ្យមនៅកម្ពុជា ហៅថា USAD MSME លោក ជេត ភិរម្យ បានឲ្យដឹងថា ការបើកយុទ្ធនាការផ្សព្វផ្សាយនេះ គឺចង់បញ្ជាក់ថា គុណភាពសាច់ ជ្រូកក្នុងស្រុកបច្ចុប្បន្ន មិនមានមេរោគដែលអាចបណ្ដាលឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពមនុស្ស ដែលទទួលទានសាច់ជ្រូកនោះឡើយ។
លោក ជេត ភិរម្យ មានប្រសាសន៍ដូច្នេះ ៖ «តាំងពីកើតជំងឺនោះឡើង តម្រូវការសាច់ជ្រូកថយចុះច្រើន ដោយងាកមកប្រើមាន់ សាច់ត្រី ជំនួសជ្រូកវិញ ជាពិសេសបារម្ភរឿងសុខភាព។ មនុស្សអត់មានទំនុកចិត្តក្នុងការហូបសាច់ជ្រូក ជាពិសេសធ្វើនេះ ធ្វើមុនភ្ជុំ ធ្វើម៉េចឲ្យដល់ភ្ជុំ មានការយល់ដឹងក្នុងការប្រើសាច់ជ្រូកឲ្យបានច្រើន ព្រោះឥឡូវកសិករមានត្រៀមជ្រូកមួយចំនួនដើម្បីលក់នៅពេលភ្ជុំ»។
លោកបន្តថា យុទ្ធនាការខាងលើនេះ គឺជាលើកទីមួយហើយ គឺធ្វើឡើងបន្ទាប់ពីមានការផ្ទុះជំងឺត្រចៀកខៀវ និងជំងឺប៉េស្តជ្រូក កាលពីពេលថ្មីៗនេះ។បច្ចុប្បន្នបើទោះបីជំងឺនេះបានស្ងប់ស្ងាត់ទៅវិញហើយក្តី ក៏នៅមានការខ្លាចរអាពីអ្នកបរិភោគមួយចំនួនមិនហានទទួលទាន់សាច់ជ្រូកដូចមុននៅឡើយ ហើយធ្វើឲ្យការលក់សាច់ជ្រូកក្នុងស្រុកក្នុងរយៈពេលប៉ុន្មានខែចុងក្រោយនេះ មានការធ្លាក់ចុះជិតពាក់កណ្តាលបើប្រៀបពេលមុនមានជំងឺឆ្លងជ្រូក។
ប្រធានសហគមន៍ចិញ្ចឹមជ្រូកខេត្តស្វាយរៀង លោក នាង ចាន់ថា ក្នុងយុទ្ធនាការនោះ បានសូមឲ្យអតិថិជនងាកមកគាំទ្រសាច់ជ្រូកក្នុងស្រុកឡើងវិញ ជាពិសេសនៅមុនពេលរដូវភ្ជុំបិណ្ឌ ដែលជិតចូលមកដល់នៅចុងខែកញ្ញា ខាងមុខនេះ។
លោក នាង ចាន់ថា ឲ្យដឹងថា ៖ «ជ្រូកគេនាំចូលមែន តែតម្លៃនៅលក់បាន ៨.០០០ជាង ដល់ពេលដែលមានជំងឺជ្រូក យើងលក់បានតែ ៦.០០០រៀល ហើយអាចថា គាត់អត់យកទៀត»។
ទោះបីយ៉ាងណា គេនៅមិនទាន់ឃើញរបាយការណ៍វាយតម្លៃពីការខូចខាតលើអាជីវកម្មជ្រូកថា មានចំនួនប៉ុន្មានច្បាស់លាស់នោះទេនៅទូទាំងប្រទេស ប៉ុន្តែសម្រាប់នៅតំបន់សេដ្ឋកិច្ចពិសេសនៅខេត្តស្វាយរៀង លោក នាង ចាន់ថា ប្រធានសហគមន៍ចិញ្ចឹមជ្រូក ដែលជាអ្នកផ្គត់ផ្គង់ធំជាងគេ បានវាយតម្លៃថា នៅមុនការផ្ទុះជំងឺកាលពីដើមខែសីហា ចំនួនជ្រូកនៅខេត្តស្វាយរៀងទាំងមូល មានជាង ៣ម៉ឺនក្បាល បច្ចុប្បន្នវាបានបាត់បង់ប្រហែល ៣០%។ ដោយឡែកសម្រាប់តម្រូវការសាច់ជ្រូកនៅកាស៊ីណូទាំង ១២កន្លែង នៅតំបន់ព្រំដែនកម្ពុជា-វៀតណាម ពីមុនត្រូវការសាច់ជ្រូកផ្គត់ផ្គង់មួយថ្ងៃប្រហែល ២តោន ឥឡូវបានថយចុះប្រហែល ៦០%។
ប្រធានមន្ទីរកសិកម្មខេត្តស្វាយរៀង លោក ថាច់ រតនា ពុំអាចសុំការពន្យល់បានទេ ជុំវិញយុទ្ធនាការខាងលើនេះ ដោយលោកថា ជាប់រវល់ប្រជុំ។
មន្ត្រីជំនាញផ្នែកជំងឺសត្វ លោកវេជ្ជបណ្ឌិត ត្រៃ ប៊ុនឡុង បានឲ្យដឹងថា សាច់ជ្រូកឈឺកើតពីជំងឺត្រចៀកខៀវ និងជំងឺប៉េស្តនេះ អាចទទួលទានបាន ឲ្យតែការចម្អិនបានឆ្អិនល្អ ព្រោះជំងឺជ្រូកត្រចៀកខៀវ និងជំងឺប៉េស្តជ្រូកនេះ មិនមានលក្ខណៈចម្លងពីសត្វមកមនុស្សបានទេ។
នាយករដ្ឋមន្ត្រីខ្មែរកាលពីថ្ងៃទី១៧ ខែសីហា ក៏បានប្រកាសជាសាធារណៈសូមឲ្យប្រជាជននាំគ្នាទទួលទានសាច់ជ្រូកដូចធម្មតាឡើងវិញ ពីព្រោះសាច់ជ្រូកឆ្អិនមិននាំឲ្យកើតរោគឡើយ៕
No comments:
Post a Comment